Este un traseu recomandat celor care au o bună experiență în mountain biking și o pregătire fizică foarte bună. Competiția desfășurată pe traseul negru este în acest an prima etapă a Cupei României de XCM (Cross Country Maraton). Pe acest traseu vor concura următoarelor categorii:

  • Amatori Masculin 19-29 ani
  • Amatori Masculin 30-39 ani
  • Amatori Masculin 40-49 ani
  • Amatori Masculin >50 ani
  • Amatori Feminin >19 ani
  • Elite

Lungimea traseului Negru este de 68 kilometri și are o diferență pozitivă de nivel de aproximativ 1.400 de metri.

Startul se va da duminică 14 aprilie la ora 10:30 din centrul orașului Avrig împreună cu concurenții care vor participa pe traseul roșu. Primii 2 kilometri se vor parcurge în regim neutralizat, concurenții traversând DN1 la ieșirea din oraș. Startul oficial al competiției se va da din mers după trecerea peste calea ferată.

Prima urcare este pe asfalt și începe din localitatea Săcădate continuând în direcția Nucet. La ieșirea de pe asfalt, kilometrul 8 al traseului, urcarea continuă offroad. Prima coborâre mai tehnică o avem la kilometrul 9. La kilometrul 19 avem o coborârea dificilă “La Fermă”, cu segmente abrupte și secțiuni off camber unde concurenții sunt sfătuiți să coboare cu atenție sporită.
Următorii 9 kilometri sunt pe zone de pășune care nu pun mari probleme din punct de vedere tehnic. La apropierea de DN1, înainte de motelul Poiana Bradului, concurenții virează brusc stânga și intră în pădure. La începutul și la finalul acestei zone, pe care am denumit-o  „Tunel”, avem 2 coborâri scurte și abrupte. În special prima din ele ar putea pune probleme dacă traseul este ud.
După trecerea pe sub DN1 urmează o scurtă urcare înainte de primul punct de alimentare, cel de la kilometrul 22. Concurenții care ajung în acest punct după ora 12:45 vor fi transportați la sosire de către organizatori și vor fi clasați după ultimul concurent care termină tot traseul.
Urcarea continuă și după punctul de alimentare după care urmează o coborâre pe o vale și apoi apropierea de cea mai abruptă urcare din traseu, premiul special Adicons. Acest segment începe la kilometrul 25, are o lungime de 900m și o diferență de nivel de aproximativ 150 de metri. Cei mai buni timpi la masculin și la feminin vor fi premiați de către sponsorul Adicons cu câte 500 de lei. Clasamentele sunt comune cu concurenții de pe traseul roșu și sunt date de aplicația Strava unde concurenții vor trebui să descarce tura cât mai repede după finalul concursului. Acest segment va fi clar evidențiat la început și la final.

Urmează 5 kilometri de traseu vălurit predominant în coborâre unde avem și un segment nou de single trail introdus în acest an. Ultima coborâre, “Toboganul”, este o zonă abruptă, fără denivelări, fără viraje, cu suficient spațiu de frânare la final dar care la prima vedere ar putea să-i sperie pe unii concurenții. De aceea recomandăm abordarea ei cu atenție sporită.
Se traversează un câmp după care concurenții vor parcurge o scurtă porțiune (500m) pe drumul județean 105G. Întrucât traficul rutier nu este oprit pe acest segment concurenții au obligația de merge pe partea dreaptă și de a respecta regulile de circulație. La ieșirea de pe șosea, kilometrul 33 al traseului, avem al 2-lea punct de alimentare.

Pentru cei 5 kilometri de dig care urmează n-ar fi rău să vă alăturați unui grup. La finalul digului traseul negru se separă de traseul roșu. În acest punct concurenții de pe traseul negru vor vira dreapta iar cei de pe traseul roșu vor vira la stânga. De asemenea în acest punct situat la kilometrul 38 concurenții care ajung după ora 13:30 vor fi direcționați pe traseul roșu și clasați pe traseul roșu.

Imediat după punctul de separare a traseelor se trece o cale ferată unde în cazul în care trece un tren concurenții vor fi opriți iar timpul pierdut va fi scăzut din timpul final. Apoi se traversează un drum județean. Traseul trece pe lângă localitatea Mârșa și urmează 2 kilometri care se parcurg de două ori. După prima trecere, adică la kilometrul 41.5, concurenții vor vira dreapta și vor intra pe cei 6 kilometri ai Savanei.

La finalul Svanei traseul trece pentru aproximativ 1 km prin zona turistică Valea Avrigului și apoi, la kilometrul 50, avem cel de-al 3-lea punct de alimentare.

Următorii 9 kilometri parcurg unul din cele mai frumoase segmente de traseu din Triada MTB Avrig, inclusiv o porțiune nouă de traseu introdusă în acest an. La finalul coborârii avem cel de-al patrulea punct de alimentare, la kilometrul 58.5.

Pe finalul traseului mai sunt de menționat trecerea peste podul de cale ferată de la kilometrul 65.5, pe care vă recomandăm să o faceți pe lângă bicicletă, și traversările de șosea de la kilometrul 64.5 și kilometrul 66.5 unde concurenții sunt rugați să fie atenți chiar dacă trecerea se face cu sprijinul agenților de la serviciul rutier.

Harta, profilul și fișierul gpx al traseului le găsiți la secțiunea “Trasee”.

Sport la pedalat!