Este un traseu recomandat celor care au experiență cel puțin medie în mountain biking și o pregătire fizică bună. Pe acest traseu vor concura următoarelor categorii:

  • Juniori Masculin (cu licență)
  • Juniori Feminin (cu licență)
  • Amatori Masculin 19-29 ani
  • Amatori Masculin 30-39 ani
  • Amatori Masculin 40-49 ani
  • Amatori Masculin >50 ani
  • Amatori Feminin >19 ani

Lungimea traseului Roșu este de 42 kilometri și are o diferență pozitivă de nivel de aproximativ 950 de metri.

Startul se va da duminică 14 aprilie la ora 10:30 din centrul orașului Avrig împreună cu concurenții care vor participa pe traseul negru. Primii 2 kilometri se vor parcurge în regim neutralizat, concurenții traversând DN1 la ieșirea din oraș. Startul oficial al competiției se va da din mers după trecerea peste calea ferată.

Prima urcare este pe asfalt și începe din localitatea Săcădate continuând în direcția Nucet. La ieșirea de pe asfalt, kilometrul 8 al traseului, urcarea continuă offroad. Prima coborâre mai tehnică o avem la kilometrul 9. La kilometrul 19 avem o coborârea dificilă “La Fermă”, cu segmente abrupte și secțiuni off camber unde concurenții sunt sfătuiți să coboare cu atenție sporită.
Următorii 9 kilometri sunt pe zone de pășune care nu pun mari probleme din punct de vedere tehnic. La apropierea de DN1, înainte de motelul Poiana Bradului, concurenții virează brusc la stânga și intră în pădure. La începutul și la finalul acestei zone, pe care am denumit-o  „Tunel”, avem 2 coborâri scurte și abrupte. În special prima din ele ar putea pune probleme dacă traseul este ud.
După trecerea pe sub DN1 urmează o scurtă urcare înainte de primul punct de alimentare, cel de la kilometrul 22. În acest punct am stabilit un timp limită, respectiv ora 12:45. Concurenții care nu se încadrează în acest timp vor fi transportați la sosire de către organizatori și vor fi clasați după ultimul concurent care termină tot traseul. Urcarea continuă și după punctul de alimentare după care urmează o coborâre pe o vale și apoi apropierea de cea mai abruptă urcare din traseu, premiul special Adicons. Acest segment începe la kilometrul 25, are o lungime de 900m și o diferență de nivel de aproximativ 150 de metri. Cei mai buni timpi la masculin și la feminin vor fi premiați de către sponsorul Adicons cu câte 500 de lei. Clasamentele sunt comune cu concurenții de pe traseul negru și sunt date de aplicația Strava unde concurenții vor trebui să descarce tura cât mai repede după finalul concursului. Acest segment va fi clar evidențiat la început și la final.

Urmează 5 kilometri de traseu vălurit predominant în coborâre unde avem și un segment nou de single trail introdus în acest an. Ultima coborâre, “Toboganul”, este o zonă abruptă, fără denivelări, fără viraje, cu suficient spațiu de frânare la final dar care la prima vedere ar putea să-i sperie pe unii concurenții. De aceea recomandăm abordarea ei cu atenție sporită.
Se traversează un câmp după care concurenții vor parcurge o scurtă porțiune (500m) pe drumul județean 105G. Întrucât traficul rutier nu este oprit pe acest segment concurenții au obligația de merge pe partea dreaptă și de a respecta regulile de circulație. La ieșirea de pe șosea, kilometrul 33 al traseului, avem al 2-lea punct de alimentare.
Cei 9 kilometri finali sunt predominant pe plat, primii 5 fiind pe un dig cu suprafață foarte bună de rulare. La finalul digului traseul roșu se separă de traseul negru. În acest punct concurenții de pe traseul roșu vor vira la stânga iar cei de pe traseul negru vor vira dreapta.

Pe finalul traseului mai sunt de menționat trecerea peste podul de cale ferată de la kilometrul 40, pe care vă recomandăm să o faceți pe lângă bicicletă, și trecerea șoselei de la kilometrul 41 unde concurenții sunt rugați să fie atenți chiar dacă trecerea se face cu sprijinul agenților de la serviciul rutier.

Harta, profilul și fișierul gpx al traseului le găsiți la secțiunea “Trasee”.

Sport la pedalat!