Traseul NEGRU (76 KM)

Zona de start/sosire este la Păltiniș Arena.

Categoriile de concurs pentru acest traseu sunt:

Elite Masculin
Amatori Masculin 19-29 ani
Amatori Masculin 30-39 ani
Amatori Masculin >40 ani
Open Feminin >19 ani

Program

   Sâmbătă 29 IUNIE 2024

13:30 – 16:30 Preluare numere

   Duminică 30 IUNIE 2024
08:00 – 09:00 Preluare numere

10:10 – Start
16:30 – Festivitatea de premiere

 

Preluarea kit-urilor de start

Kit-urile de start se vor prelua sâmbătă între orele 13:30 și 16:30 sau duminică între orele 8 și 9 de la Race office (în apropierea zonei de start/sosire).

Vă recomandăm să luați kit-urile de start sâmbătă în intervalul desemnat. Dacă vor fi prea mulți participanți care vor prelua kit-urile duminică dimineața este posibil să pierdeți startul!!!

Proceduri de start

Concurenții vor ocupa la start boxa rezervată pentru traseul de NEGRU. Aranjarea la start se va face astfel:

  • Concurenții Elite
  • Ceilalți concurenți participanți la Campionatul Național de XCM
  • Restul concurenților de la traseul de 77 km

 

Marcaje

Săgeți (direcția corectă) și X-uri (direcția greșită) negre pe fond galben

Bandă Shimano, stegulețe portocalii, spray albastru

Pe segmentele de traseu care urmează drumuri/poteci clare marcajele sunt ceva mai rare. În intersecții veți găsi marcaje mai dese.

În zonele în care traseul NEGRU se separă de ROȘU sau ALBASTRU veți urma indicatorul cu săgeată pe fond negru.

Puncte de alimentare

1 punct de hidratare: KM 11
5 puncte de alimentare: KM 19, KM 31, KM 47, KM 59, KM 71

Alimentele și băuturile vor fi pregătite pe mese și fiecare concurent se servește singur. Persoanele de la punctele de alimentare nu au obligația de a vă umple bidoanele cu apă sau de a vă da fiecăruia paharele cu băutură. Totuși pe cât posibil vă vor ajuta cu aceste lucruri. Aveți răbdare și comportați-vă civilizat atât cu voluntarii cât și cu ceilalți concurenți.

Aveți posibilitatea de a trimite bidoane în punctele de alimentare 1/3 și 4/5. Bidoanele trebuie să ajungă la Race office până la ora 8:15 duminică dimineața.

Traseu

Timpi limita

Ora 12:00 KM 19 (P.A. 1) – concurenții care nu se încadrează vor fi direcționați pe traseul ROȘU și vor intra în clasamentul concursului de pe traseul roșu.

Ora 16:00 KM 59 (P.A. 4) – concurenților care nu se încadrează li se va lua numărul de concurs (poate fi recuperat de la Race office ulterior) și vor fi direcționați către sosire.

Traseu Feminin Open

Traseul pentru categoria Feminin Open nu va parcurge secțiunea dintre km 59 și 71, având astfel o lungime totală de 66km. Timpul limită de la km 59 nu se aplică.

Scurtă descriere a traseului

După traversarea șoselei urmează o coborâre pe un drum forestier. O parte a acestuia, aproximativ km 4 – 5 al traseului, trebuie abordată cu atenție întrucât are urme adânci de roți pe ambele părți.

Finalul primei coborâri este pe o potecă ce devine tot mai abruptă. Coborâți cu atenție sporită după ce vedeți semnul  (aproximativ km 7 al traseului).

Imediat după punctul de hidratare (km 11) traseul NEGRU împreună cu traseul ROȘU se separă spre dreapta de ALBASTRU. Este intrarea din drum pe o potecă, intrare abruptă pe care trebuie să o abordați cu grijă.

Traseul continuă pe poteca turistică 1 km și imediat după trecerea unui pârâu face stânga pe o urcare pe care o vom face de 2 ori. Se urcă pe potecă aproximativ 1 km apoi facem dreapta și urcarea continuă încă 6 km pe drum forestier și potecă până pe Vârful Bătrâna (1.911m). Pe acest segment este intercalată doar o scurtă coborâre pe single trail la km 15.5 (după trecerea prin Poiana Găujoara). După ieșirea în gol alpin găsiți primul punct de alimentare, km 18.5. La punctul de alimentare trebuie să o luați înainte, urmând poteca lată în ușoară coborâre. ATENȚIE, traseul ROȘU face dreapta și urcă! Urmați săgeata pe fond negru, ÎNAINTE.

Se coboară ușor și apoi se urcă abrupt până pe vârful Rozdești. De aici până în apropierea Refugiului Cânaia traseul este în ușoară coborâre pe un drum pietros.

Urmează probabil cea mai abruptă urcare până la 2.000 de metri altitudine în Șaua Cânaia.

Coborârea spre Refugiul Cindrel are aproximativ 2 km și este cea mai dură din traseu, cu zone abrupte, cu multe pietre, cu zone erodate unde este important să alegeți trasa cea mai bună și să controlați bine viteza. Continuă coborârea tehnică dar ceva mai accesibilă pentru încă 2 km la finalul cărora găsiți punctul 2 de alimentare.

Urmează 6 km de drum forestier în coborâre – sunt șanse mici să întâlniți mașini dar coborâți totuși cu atenție întrucât drumul nu este complet închis.

Cea mai lungă urcare din traseu, aproximativ 10 km, ne duce înapoi în Șaua Bătrâna, punctul 3 de alimentare (același cu 1) și apoi pe vârful Bătrâna.

ATENȚIE sporită pe următoarea coborâre, cea de pe vf. Bătrâna!!!

La kilometrul 51 intrăm încă o dată pe poteca în urcare făcută la kilometrul 12. De această dată la finalul ei facem stânga și urcăm pe drum forestier până pe vf. Oncești (Releu). Urmează coborârea emblematică de la Releu, frumoasă și foarte tehnică, până la cel de-al 2-lea punct de alimentare aflat la kilometrul 59. Aici veți merge înainte, spre deosebire de traseul ROȘU care face stânga. Din nou asigurați-vă că urmați săgețile pe fond negru, ÎNAINTE!!! Categoria Feminin Open face stânga în acest punct, pe traseul roșu.

ATENȚIE sporită pe coborârea care urmează, aproximativ 4 km. Este o coborâre foarte frumoasă, tehnică. O să vă placă, dar abordați-o cu atenție întrucât veți ajunge acolo după multe ore de efort.

Traseul urcă apoi 7 km pe drum forestier până la punctul de alimentare 5 (comun cu 4).

Urmează 4 km de drum forestier aproape plat spre finalul cărora se intră în ultimii 5km ai traseului. Ultima parte: coborâre scurtă și abruptă, un sigletrail tehnic paralel cu șoseaua, urcarea din spatele Arenei Platoș și coborârea pe Flow Trail pe care ați făcut-o și la start.

Premiu special

Sponsorul nostru ADICONS oferă câte un premiu special de 500 lei celor mai rapizi cățărători. Segmentul special de urcare se află la kilometrul 17 și este marcat cu semne distinctive (SEGMENT UPHILL) la început și la final. Finalul este chiar înainte de punctul de alimentare. Segmentul are 1.65km, o diferență de nivel de 193m și se numește pe Strava “TRIADA MTB – BATRANA SPECIAL UPHILL”. Pentru a intra în clasamentul pentru acest premiu special trebuie să încărcați tura pe Strava până la ora începerii premierii.

Cronometraj, rezultate și clasament

Cronometraj electronic cu cip de unică folosință. Rezultatele vor fi disponibile online.

Accidente

In cazul unui accident anuntati cat mai repede posibil organizatorul. Prin telefon (dacă aveți) la numărul de urgență de pe numărul de concurs, sau la primul arbitru. Prin telefon încercați să comunicați locația cât mai exactă.